Eenzame jongeren

Categorie: Social Design
Uitdaging: Ontwikkeling van een didactische methode en interventieprofielen
Fase: onderzoeksfase (oplevering didactische methode in de week van de eenzaamheid, september 2025)

Aanleiding

Eenzaamheid onder jongeren is een toenemend probleem volgens de statistieken van het CJG. Professionals vinden het lastig om eenzaamheid te signaleren en het gesprek hierover aan te gaan. Daarom ontwikkelen wij een didactische methode en interventieprofielen die hen hierbij helpen. Met de door Anja Machielse ontwikkelde interventieprofielen voor ouderen als uitgangspunt, onderzoeken we hoe deze profielen er voor jongeren uit kunnen zien en hoe deze werkbaar zijn in de praktijk. Dit doen we op basis van gesprekken met jongeren én professionals, en we ontwikkelen de inhoud en vorm in co-creatie met professionals uit de praktijk.

Gevoelig thema bespreekbaar maken

Hoe bereik je jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 16-27, die ook nog eens ervaring hebben met gevoelens van eenzaamheid én daarover met ons in gesprek willen en durven te gaan? Hoe kun je hen triggeren zonder het meteen over eenzaamheid te hebben? Via verschillende jongerenwerkers en professionals binnen het onderwijs wisten wij 20 jongeren bereid te vinden! Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp ontwierpen we een interview-kit, met handige aanwijsbladen en kaartjes om woorden te geven aan hun verhaal. De interviews werden afgenomen op basis van een vooraf opgestelde topiclijst. We vroegen naar de aanleiding van hun gevoelens, hoe zij hiermee omgaan (coping), hoe hun omgeving hen hierin helpt (groeiomgeving) en natuurlijk wat nou eigenlijk hun behoeften zijn in zo’n situatie.

Ontwikkelen in co-creatie met de praktijk

We ontwikkelden op basis van onderzoek een eerste versie van de interventieprofielen en vroegen professionals (jongerenwerkers en hoger onderwijs) naar eerste reacties. We hadden een goede discussie op inhoud, vorm en taalgebruik. We kregen waardevolle inzichten en praktische tips voor manieren die passen bij hoe de professionals binnen het welzijnswerk en het (hoger) onderwijs werken. Centraal staat de eigen regie van jongeren, een positieve benadering en de inzet van beeld en gamificatie.

Didactische methode

De profielen zijn onderdeel van een bredere didactische methode, die professionals gaat helpen om eenzaamheid (vroegtijdig) te signaleren, het gesprek aan te kunnen gaan (ook in groepsverband) en de juiste interventies te kunnen inzetten.


Wil je meer weten over dit project, of bijdragen vanuit jouw ervaring als professional? Stuur me gerust een mailtje.

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam en Coalitie Erbij Rotterdam
In samenwerking met: Rianne van der Ploeg, Anja Machielse, Lavern Muller en het kernteam van Coalitie Erbij Rotterdam
Foto’s: van co-creatie sessies door Stella Elhorst
Met veel dank aan: alle jongeren en professionals die hun verhalen met ons delen!