Networkshop

Categorie: Social Design
Opdrachtgever: zelf geïnitieerd
In samenwerking met: Marina Simunovic


Aanleiding

Waar denk jij aan bij rijkdom? Het hebben van veel geld, een mooi huis of een luxe auto misschien? Wat kan rijkdom nog meer omvatten? Met deze vraag bezochten wij een van Rotterdams duurste wijken: Kralingen. We ontdekten dat het hebben van een groot sociaal kapitaal misschien wel de grootste rijkdom is die je kan ervaren. Het hebben van een netwerk, met mensen die jou verder kunnen helpen.

We spraken met inwoners en ondernemers uit Kralingen. Met de mensen die het sociaal kapitaal als een van hun belangrijkste assets noemde, gingen we een verdiepend gesprek aan. We leerden dat de oudere generatie en hun manier van netwerken veel persoonlijker en analoger is dan dat van onze eigen generatie. Hierdoor ontstonden aannames die we verder wilden onderzoeken. We brachten hun én onze netwerken in kaart op basis van 4 peilers en kwamen er zo achter dat er nog veel te leren valt op het gebied van netwerken binnen je eigen leefomgeving.


Bewustzijn creëren

Hoe kan je jouw eigen sociaal kapitaal vergroten, in jouw eigen leefomgeving? We zagen deze sociale uitdaging als iets waar bewuster mee omgegaan kan worden. Daarom kozen we ervoor om de beste aspecten uit verschillende netwerkmethodieken te onttrekken en hier een workshop voor te ontwikkelen. We brachten iedereens netwerk in kaart en koppelde deelnemers aan elkaar om van elkaar te leren. Er zaten luisteropdrachten in en een verborgen ‘do good’ opdracht, waarbij deelnemers iets voor een ander moesten doen zonder te laten merken dat het een opdracht was. We faciliteerde verschillende workshops waarin deelnemers handvatten kregen om een groter sociaal kapitaal op te bouwen. De workshop hebben we uitgebracht in de vorm van een toolkit, zodat ook anderen de workshop zelf kunnen faciliteren.


Toolkit

De onderdelen van de workshop hebben we samengebracht in een toolkit waarmee ook anderen de workshop kunnen geven.


Wil jij ook ontwerpend onderzoek doen of een toolkit ontwikkelen? Ik denk graag mee over welke vorm het beste past bij jouw specifieke uitdaging.