Santa Lucia

Type werk: Social Design, Graphic, Editorial & Type Design
Opdrachtgever: MV, Solidaridad, Impunity Watch
In opdracht van: MV
Fotojournalist: Piet den Blanken


Aanleiding voor het boek

Aan de zuidkust van Guatemala teelden arbeiders suikerriet tegen een karig loon. Aan het begin van de jaren 80 dwingen zij door een grote staking een belangrijke loonsverhoging af. Echter werden er veel mensen vermoord en de verdwijningen namen toe. Tot op de dag van vandaag is hiervoor nog niemand bestraft – en van de verdwenen arbeiders ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Een groep nabestaanden besluit onder begeleiding van NGOs Impunity Watch en Solidaridad om het zwijgen te doorbreken met hun verhalen over de angst van die tijd en de pijn van het verlies. MV kreeg de vraag om de bundeling van deze verhalen te ontwerpen in een vorm die recht doet aan hun verhalen.

MV bood mij de kans om de opvolger van het eerste boek (dat 5 jaar eerder uitkwam) te ontwerpen. Ik ontwierp een eigen letter, geïnspireerd op het eerste boek. Het werd een ode aan Santa Lucía.
Breekijzer

Het eerste boek was aanleiding voor veel andere families om ook op te staan tegen de straffeloosheid in Guatemala. Het tweede boek heeft ook stof doen opwaaien. De paus heeft het boek in 2016 overhandigd gekregen. De stichting USC Shoah Foundation van Steven Spielberg besluit portretten uit het boek te verfilmen ter geschiedschrijving. Tegelijk beginnen in die tijd de eerste rechtszaken, om toegang te krijgen tot militaire terreinen waar vermoedelijk slachtoffers begraven liggen.

Als social designer met een achtergrond in grafisch ontwerp, zet ik mij graag in voor dit soort impactvolle projecten. Ik denk en ontwerp graag mee aan jouw boek!